Hoe maak ik een eetbare taarttopper
Stap 1: Fondant voorbereiden voor de topper
Rol je fondant uit op een schoon, droog oppervlak op een vel bakpapier tot het de gewenste dikte heeft. Zorg ervoor dat het groot genoeg is om je print te bedekken en dik genoeg zodat je de print stevig rechtop kunt plaatsen. De geschikte dikte is ook afhankelijk van het formaat van de print. Hoe egaler je de fondant rolt hoe strakker het eindresultaat.
Stap 2: Steek of snijd de fondant in de gewenste vorm uit
Is de fondant uitgerold op de juiste dikte? Dan kun je deze op maat maken door gebruik te maken van een uitsteker of scherp mesje.
Let op: Het uitsteken of snijden van de fondant kun je ook doen nadat de fondant is gedroogd (stap 5). Dit is handig wanneer je de print in zijn vorm wil uitsnijden.
Stap 3: Verstevig de topper met een prikker (optioneel)
Wanneer je de eetbare taarttopper rechtop in een taart wilt plaatsen dan kun je deze verstevigen met een prikker. Steek de prikker voorzichtig in het fondant.
Tip: Wanneer de prikker niet recht in de fondant is geplaatst dan kan deze bijvoorbeeld aan de achterzijde eruit komen. Rol hier dan een bolletje fondant overheen.
Stap 4: Breng de print aan op de fondant
Nu is het tijd om de eetbare print aan te brengen. Breng de eetbare lijm aan vanuit het midden in een cirkel naar buiten.
Verdeel de eetbare lijm met een kwastje, sponsje of keukenpapier over de fondant.
Plaats de print voorzichtig op de uitgerolde fondant.
Strijk de print voorzichtig glad met een smoother of de achterkant van je hand.Zorg ervoor dat je geen luchtbellen onder de print krijgt.
Stap 5: Drogen van de fondant
Dan is het nu de tijd om de fondant te drogen. Je kunt ook de fondant drogen voordat de print hierop bevestigd is.
De fondant topper droog je aan de lucht. Doe dit in een omgeving met een lagere luchtvochtigheid. Draai de topper regelmatig om zodat deze egaal droogt.
Het kost enige tijd om de topper op deze manier te laten drogen. We begrijpen dat niet iedereen tijd heeft om de fondant sneller te laten drogen. Daarom hebben we hieronder enkele tips die je (op eigen risico) kunt gebruiken.
- Fondant drogen in de oven (gebruik bakpapier en een rooster)
Je wilt niet dat het fondant gaat scheuren. Vandaar gebruiken we lagere temperaturen voor het drogen van de fondant.
- Verwarm de oven op ongeveer 50 graden.
- Plaats de topper op een vel bakpapier op een rooster in de voorverwarmde oven voor 15 minuten.
- Laat de topper afkoelen buiten de oven zodat het vocht verdampt.
Vervolg deze stappen tot je topper de gewenste hardheid heeft bereikt. Houd er rekening mee dat de topper ook nog zal drogen aan de lucht. Deze hoeft niet extreem hard te zijn om rechtop te kunnen plaatsen. Wanneer deze te hard is is deze ook lastiger om in een vorm te snijden.
- Voeg tylose (volgens instructie) toe aan het fondant om deze
sneller te laten drogen.
Resultaat van eetbare taarttopper
De topper is stevig genoeg om rechtop te plaatsen . Met de prikker steek je deze eenvoudig in je taart. Is de prikker te lang? Knip deze dan met een tang op de gewenste lengte.